quintusbos_bord_kleinHet Quintusbos heeft met Vosbergen, Hooghullen, Lemferdinge en Oosterhout gemeen dat het is aangelegd als parkbos bij een landhuis dat uitkijkt op het vlakke weidegebied van de Drentse Aa. Het Quintusbos is een vrij oud bos, het dateert van voor 1853. De bodem bestaat uit zandgrond en er groeien veel eiken, essen en esdoorns. In de bomen huist een roekenkolonie. Ook is hier de grote bonte specht en soms de kleine bonte specht te horen, en – met een beetje geluk – ook te zien. De kleine bonte specht roffelt zachter, maar wel veel sneller dan de grote bonte specht. Het geluid lijkt meer op dat van een naaimachine.

Ransuilen, wielewaal en fluiter zijn er te horen en te zien. De ransuil is te herkennen aan zijn rechtopstaande oorpluimen. Dit zijn niet zijn echte oren, want die zitten achter zijn oogspiegel en zijn vrij groot. Daarmee kan hij goed horen en zelfs het zachtste muizengetrippel waarnemen.

In het vroege voorjaar bloeien er de bosanemonen. De bomen zijn dan nog kaal waardoor er nog voldoende licht is voor de bosplanten. Als de bomen bladeren krijgen wordt het voor de bosanemoon te donker en de plant verdwijnt snel. De plant “overzomert” onder de grond. In de herfst beginnen de wortelstokken weer uit te lopen en worden de knoppen aangelegd, zodat een beetje warmte in het voorjaar voldoende is om de bosanemoon tot bloei te brengen.

Bron: Groen Groningen, IVN